V Košiciach budúci rok stúpnu dane z nehnuteľností

10.12.2012 Košice

Košice 10. decembra (TASR) - V Košiciach od budúceho roka stúpnu miestne dane z nehnuteľností. Rozhodlo o tom dnes mestské zastupiteľstvo.

Daň z bytov stúpne v Košiciach mimo centra o 24 % - z 0,265 eura na 0,332 eura za meter štvorcový (m2). Pri klasickom trojizbovom byte o výmere 70 m2 to znamená zvýšenie platby o 4,69 eura ročne. V centre mesta ostane doterajšia sadzba za byty 0,398 eura nezmenená. Primátor Richard Raši to zdôvodnil tým, že ak by došlo k zvýšeniu daní aj v Starom Meste, dane by tu boli vyššie ako v Bratislave. "Zároveň chceme zachovať ten kolorit Starého Mesta aj s obyvateľmi, ktorí tam žijú, nechceme, aby pre zvyšovanie daní odchádzali preč," uviedol pre novinárov.

Ročná sadzba dane zo stavieb na bývanie stúpne v Košiciach podľa lokality o 21 % až 33 %, u stavebných pozemkov o 25 % až 33 % a pri záhradách až o 50 %. U niektorých daní sa sadzby zaokrúhlili na celé euro nahor. Ročná daň za psa sa tak zaokrúhľuje na 40 eur za domáceho miláčika chovaného v byte a 10 eur v rodinnom dome.

Magistrát zdôvodňuje úpravu okrem iného potrebou udržania finančnej stability mesta. "Sme jediné krajské mesto, ktoré od roku 2008 nezvyšovalo sadzby daní z nehnuteľnosti," upozornil Raši.

Od roku 2008 pritom Košice kvôli hospodárskej kríze zaznamenávali prepad príjmov z podielových daní. "V roku 2012 sa očakáva príjem z podielových daní vo výške približne 60 miliónov eur, v roku 2008 bol tento príjem 65 miliónov eur. Súčasne narastajú výdavky predovšetkým v oblasti verejnoprospešných služieb, ako sú sociálne služby, školstvo, doprava, bezpečnosť a verejná zeleň, ktoré sú vyššie o 7,5 %, čo v absolútnej hodnote predstavuje okolo 6 miliónov eur," uviedlo vedenie mesta.

Ak by nedošlo k zvýšeniu daní mesto by podľa Rašiho neprežilo. "Je to jeden z kompenzačných mechanizmov na to, aby sme nemuseli redukovať služby, ktoré mesto zabezpečuje," dodal. Z výberu nových daní sa podľa neho očakáva príjem navyše niečo cez 4 milióny eur.

Radnica zdôrazňuje, že aj po schválení návrhu budú sadzby dane z nehnuteľností porovnateľné so sadzbami v ostatných krajských mestách.

Mení sa aj daň za ubytovanie
Daň z ubytovania mestskí poslanci zdvihli o 1,50 eura. Z vybranej sumy za túto daň dáva mesto najmenej 50 % ako ročný členský príspevok do organizácie Košice – Turizmus, ktorá zastrešuje marketing služieb cestovného ruchu Košíc. Štátny príspevok pre túto organizáciu sa viaže na výšku príspevku mesta.

"Zvýšením sadzby dane za ubytovanie mesto zabezpečí vyšší výber tejto dane a následne aj vyšší štátny príspevok na podporu a rozvoj cestovného ruchu v meste Košice," uviedol magistrát. V návrhu rozpočtu na rok 2013 sa predpokladá príjem vo výške 430.000 eur. Členský príspevok mesta v roku 2014 by tak predstavoval 50 % z vybranej dane, teda 215.000 eur a štátny príspevok v rovnakej sume.

Daň za ubytovanie v Košiciach, ktoré bude v budúcom roku Európske hlavné mesto kultúry (EHMK), sa tak dostáva na úroveň Bratislavy.

Cieľom nového úveru je vytvoriť finančnú rezervu mesta
Kontokorentný úver do výšky 2,5 milióna eur na budúci rok pre mesto Košice dnes taktiež schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Krátkodobý úver je, tak ako minulý rok, určený na vyrovnanie časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami bežného rozpočtu.

Cieľom je podľa vedenia mesta vytvorenie finančnej rezervy na včasné financovanie verejnoprospešných služieb mesta, vrátane mestských častí, školských zariadení a zariadení sociálnych služieb. "Ide o problém, ktorý sa opakuje pravidelne, pretože aj ten výber daní v roku je kolísavý," vysvetlil primátor Richard Raši.

Úver poskytne banka klientovi na bežnom účte formou povoleného debetného zostatku, ktorý musí byť v zmysle zákona ku koncu rozpočtového roka vyrovnaný. "Jeho čerpanie predpokladáme len v krátkych časových úsekoch pred prísunom podielových daní," konštatoval magistrát.

Mesto Košice oslovilo v novembri tri banky so žiadosťou o zaslanie indikatívnej ponuky na tento úver, najvýhodnejšiu predložila VÚB - s úrokovou sadzbou 0,99 % bez poplatku. S ňou bude mesto ďalej rokovať o poskytnutí úveru.

V tomto roku malo mesto rovnaký úver v SLSP s úrokovou sadzbou 1,14%.
 

Vyberte región